Onwijs Onderwijs (2015)

 Schermafbeelding 2014-12-27 om 14.58.29

Een blijspel van Peter Leenders, in regie van Han Steyaert 

Jacobs Sam, directeur van de gemeenteschool ” ’t Boomgaardje” heeft het niet onder de markt. Lastige ouders, eigenzinnige leerkrachten en een brutale juffrouw van de pwa-dienst maken hem het leven behoorlijk zuur. Ze doen maar waar ze zin in hebben en lopen gewoon over hem heen. Als een op macht beluste leerkracht/voorzitster van de schoolraad samen met een corrupte schepen van onderwijs besluiten om Jacobs uit zijn functie te werken, is het leed niet meer te overzien. Op het moment dat ze Jacobs bijna de ravijn hebben ingeduwd, zwaait de deur van het klaslokaal open…

Lees de mening van Frans van Damme:  ‘Accent op Talent!’

“‘Onwijs Onderwijs’ is puur genot, net zo zalig als ondergedompeld worden in een warm bad. Na een misschien iets te lange ‘opwarming’ als introductie schiet het stuk vooruit als een flipperbal wat resulteert in een indrukwekkende toneelavond die naar het einde steeds beter wordt. De enthousiaste cast, zonder uitzondering allemaal vuurspuwers met woorden, balanceren tussen tragiek en pittige humor en zorgen maar al te graag voor een uitbundige voorstelling, flitsend gemonteerd, strak en professioneel geregisseerd. De kracht van de teksten wordt afgedwongen door het overtuigende spel van de spelers. De enscenering, met oog voor details, geeft me een prettig gevoel, een ‘deja-vue’ van mijn schooltijd. Het publiek krijgt een ludieke opfriscursus: verdriet, geluk en verliefdheid zijn van alle generaties. Het ganse gebeuren, een herkenbare aaneenschakeling van dominantie, onderdanigheid en verbondenheid wist te betoveren, alles valt netjes in de plooi.
Men zegt soms wel eens dat mensen uit het onderwijs de zure appel zijn. Na het zien van ‘Onwijs Onderwijs’ ben ik overtuigd dat deze gedachte een totaal foute perceptie is. Enthousiasme is bij Teejater GeTipt duidelijk een bron van inspiratie, een bewijs dat negatief denken net hetzelfde is als schommelen in een schommelstoel: het houdt je bezig maar brengt je nergens ! Je leeft als je lacht, dat werd hier goed begrepen. In het leven moet een mens af en toe eens durven springen. De finale in een echt musicalsfeertje was dan ook een blije verrassing.
Nederig buig ik het hoofd voor zoveel talent. Voor Teejater getTipt rol ik voortaan de rode loper uit. Een pareltje dat we lang en intens moeten koesteren.”

Cast: Koen Moreels – Saskia Vander Meirsch – Stéphanie Jonckheere –

Dieter Debrouwere – Sofie Craeye – Liesbeth Baeten – Peggy Elyn –

Eva Pelgrims – Eva De Ruelle – Noortje Venaeve – Stien De Coen

Figuranten:
Britt Steyaert
Pauline Gernaey
Fleur Vanden Bussche
Pepijn Gyselinck
Karel Gernaey

 Crew:
Regie: Han Steyaert
Productieleiding: Koen Moreels
Toneelmeester: Christophe Billiouw
Choreo: Elsje Vanthomme
Ontwerp licht & decor: Bjorn Van de Walle
Uitwerking decor: Wim Gernaey & Bart Oris
Grime: Fientje Thyssen
Kostuums: Barbara Baeten
Geluid: Lennert Steyaert
Ontwerp & drukwerk: Olivier Lecluyse
Onthaalverantwoordelijke: Frederick Vanwynsberghe
Barverantwoordelijke: Olivier Lecluyse
Catering: Elsje Vanthomme

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotogalerij Onwijs Onderwijs (2015)